اگر شما هم جزء مالکین اراضی یا ساکنین روستاها باشید قطعاً برای یک بار هم که شده اصطلاح «طرح هادی روستایی» به گوش شما رسیده است و با این اصطلاح آشنایی دارید.
طرح هادی روستایی طرحی است که براساس آن چگونگی استفاده از زمینهای واقع در محدوده روستا یا همان بافت به منظور عملکردهای مختلف مانند مسکونی، تجاری، کشاورزی، تأسیسات، تجهیزات و نیازمندیهای عمومی مشخص میشود. بهطورکلی هدف از این طرح ساماندهی و اصلاح بافت موجود روستا است.
سنگ بنای این طرح از سال 1362 با عنوان روان بخشی روستاها پایه گذاری شد و به دستور وزیر مسکن و شهرسازی وقت در یکی از نقاط روستایی شهرستان شهرکرد برای اولین بار اجرایی شد.در ادامه از سال 1366 این طرح توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با جدیت تمام پیگیری شد.
این طرح بهعنوان مصوبات طرحهای ساماندهی فضا و سکونتگاههای روستایی یا طرح جامع ناحیهای تنظیم میشود. به عبارتی میتوان گفت طرح هادی یک راهبرد برای آبادانی و توسعه روستا است که توسط کارشناسان بنیاد مسکن تهیه و تدوین میگردد.
طرح های هادی روستایی اصولاً در بازههای ۱۰ساله مجدداً بازنگری میشوند یعنی اگر در حال حاضر زمینی دارید که خارج از بافت روستایی بوده و مجوز ساخت ندارد، ممکن است با ابلاغ طرح هادی جدید در محدوده طرح قرار بگیرد.
همچنین طبق بند «ب» ماده ٥١ قانون برنامه ينجساله هفتم پيشرفت جمهورى أسلامى، طرح هاى هادى روستايى و تعيين محدوده روستاها در سراسر كشور بر اساس ضوابط مصوب شوراى عالى شهرسازى ومعمارى ايران توسط اداره بنياد مسكن شهرستان تهيه مي شود و در كميته هاى متشكل از معاون عمرانى استاندار (رئيس كميته)، مديركل بنياد مسكن استان (دبير)، نماينده اداره كل راه وشهرسازى استان، نماينده سازمان جهاد كشاورزى استان، نماينده اداره كل حفاظت محيط زيست استان، فرماندار شهرستان، مدير بنياد مسكن شهرستان، بخشدار بخش مربوط و رئيس شوراى اسلامى روستا (ناظر) و دهيار (ناظر) بررسی شده وبه تصويب مى رسد.