به موجب مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری در ۷/ ۴/ ۱۴۰۰ احداث کنسول در معبر (پیش آمدگی) در شهرهای استان تهران به غیر از شهر تهران ممنوع است.نکته اینکه در صورت تجویز احداث کنسول در طرح تفصیلی آن شهر رعایت مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان (بند 5.4.4) الزامی است.
5.4.4- الزامات پیش آمدگی های ساختمان
1.5.4.4- پیش آمدگی های مجاز در معابر عمومی
پیش آمدگی های مجاز ساختمان در معابر عمومی، با در نظر داشتن محـدودیتهـای گفتـه شـده در قسمت 4-4-5-4 ،از نظر این مقررات به شرح زیر است:
الف- پیش آمدگی طبقات یا بخشی از آنها از بر زمین (سطوح طره سـاختمان) بـه میزانـی كـه در طرح های توسعه شهری تعیین میشود.
ب- پیش آمدگی سایبان یا باران گیر بام از حد ساختمان، به میزان حداكثر 0.80 متر، در صورتی كه حد زیرین آن از بالاترین نقطه كف معبر حداقل 3.50 متر ارتفاع داشته و حد پیش آمدگی آن از لبه سواره رو حداقل 0.80متر فاصله افقی داشته باشد.
ت- ساباط و پل هوایی كه بین ساختمانها بر روی كوچه ها و معابر فرعی احداث شود، مشـروط بـه مجوز طرح های توسعه شهری و اخذ مجوز از شهرداری ها و سایر مراجع صدور پروانه ساختمان و در صورتی كه حداقل 3.50 متر ارتفاع حد زیرین از معبر رعایت شده باشد.
ث- تابلوها و سایر عناصر الحاقی به ساختمان منطبق با مبحث بیسـتم و سـایر ضـوابط طـرح هـای توسعه وعمران شهری مشروط بر آنكه لبه خارجی آنها بیشتر از 0.90 متر با لبه جدول سواره رو فاصله افقی داشته باشد.
ج- درگاهی و لبه كف پنجره، نیم ستون چسبیده به دیوار، قرنیزها، لوله های آب باران، پله یا شیب راه ورودی و دیگر عناصر ساختمانی كه در ارتفاع كمتر از 3.50 متـر از كـف معبـر مجـاور باشـند، نباید بیش از 0.10 متر در معبر عمومی پیش آمدگی داشته باشند.
چ- درهای ساختمانها و درهای تصرف هایی كه به سمت بیرون و معبر عمومی باز می شوند، ضـمن لزوم نصب علایم احتیاط، نباید در حالت باز بیش از 0.10 متر وارد حریم معبر شوند.
2.5.4.4- پیش آمدگی های مجاز ساختمانها در داخل محدوده مالكیت پیش آمدگی های مجاز ساختمان در داخل محـدوده مالكیـت، بـا در نظـر داشـتن محـدودیتهـای گفته شده در قسمت 4.5.4.4 ،از نظر این مقررات به شرح زیر است:
فصل چهارم– مقررات كلی
الف- پیش آمدگی طبقات یا بخشی از آنها از لبه نمای خارجی طبقـه زیـرین مشـروط بـر آن كـه پیش آمدگی در داخل محدوده سطح اشغال مجاز مصوب شهرداری یا سایر مراجع صـدور پروانـه قرار گیرد و ارتفاع حد زیرین آن از بالاترین نقطه كف زمین حداقل 2.70 متر باشد.
ب- پیش آمدگی سایبان یا باران گیر بام به میزان حداكثر 0.80 متر از حد ساختمان، در صورتی كـه ارتفاع زیرین آن از بالاترین نقطه كف زمین حداقل2.70 متر بوده و فاصله آن پیش آمدگی از محدوده زمین مجاور حداقل 0.80متر فاصله افقی باشد.
3.5.4.4- پیش آمدگی های مجاز زیرزمین
1.3.5.4.4-هرگونه پیش آمدگی زیرزمین و اجزای ساختمانی آن به خارج از محدوده مالكیـت و در معابر عمومی ممنوع است.
2.3.5.4.4- تعبیه مجراهـای خـارجی نـور و هـوا در محـدوده ملـك و خـارج از سـطح اشـغال تعیین شده، مشروط به اخذ مجوز از شهرداریها و سایر مراجع صدور پروانه ساختمان و در صـورتی مجاز است كه برای مقاصدی غیر از تأمین نور و هوا مورد اسـتفاده قـرار نگیرنـد و الزامـات قسـمت 4-5-9-2 در آنها رعایت شده باشد. این مجراها بسته به فضاهایی در زیرزمین كه نیـاز بـه نـور و تهویه دارند، می توانند در كنار جبهه های آزاد بنا ادامه یابند و كـف آنهـا نبایـد جزئـی از مسـاحت زیرزمین محاسبه شود.
3.3.5.4.4.- پیش آمدگی زیرزمین به عنوان بخشی از ساختمان در داخل مرز مالكیت و خارج از محدوده اشغال اعلام شده توسط شهرداری یا سایر مراجع صدور پروانه مشروط به انطباق با ضـوابط طرحهای مصوب توسعه و عمران شهری و اخذ مجوز از مراجع یاد شده است. این پیش آمدگی بایـد تابع الزامات زیر باشد:
الف- تراز روی سقف آن بیشتر از بالاترین تراز مجاز برای محوطه ساختمان نباشد و باعـث اخـتلال در عملكرد، نورگیری و سایر الزامات فضاهای ساختمان، محوطـه اطـراف آن و سـاختمانهـا و زمین های همجوار نشود.
ب- در صورتیكه از سقف آن برای عبور وسایل نقلیه و به ویژه ماشین آلات و تجهیزات امدادرسـانی استفاده شود، باید مقاومت مكانیكی لازم برای تحمل وزن آنها را در حـین تـردد یـا عملیـات امداد داشته و دچار نشست یا ریزش نشود.
پ- در سقف آن الزامات عایق كاری رطوبتی و هدایت و دفع نزولات جوی مشابه بام ساختمان رعایت شده باشد.
ت- پیش آمدگی زیرزمین نباید موجـب تغییـر مشخصـات فضـای بـاز، محوطـه و سـاختمان شـود. همچنین در تامین حداقل الزامات مربوط به آنها مانند سرانه فضـای سـبز و سـایر تجهیـزات الزامی در محوطه و پایداری و ایمنی ساختمان اختلال ایجاد نكند.
4.5.4.4 -محدودیت پیش آمدگی ها در ساختمان
1.4.5.4.4 پیش آمدگی هائی كه در این مقررات مجاز اعلام شده است در موارد زیـر محـدود یـا ممنوع میشود:
الف- در صورتیكه با سایر الزامات یا محدودیت های تعیین شده در ضوابط طرحهـای مصـوب توسـعه و عمران شهری و مقررات مباحث ششم و هشتم مقررات ملّی ساختمان بـرای پیش آمدگی هـا مغایرت داشته باشد.
ب- در صورتیكه برای تامین منافع عمومی، محدودیتهای دیگری توسط مراجـع قـانونی مسـئول تعیین شده باشد.
2.4.5.4.4- پیش آمدگی در معابر با پهنای كمتر از 12 متر و در معابر موسوم به بزرگراهها مجاز نیست، مگر آنكه در طرح توسعه و عمران شهری یا ضوابط شهرسازی مصوب، ضمن رعایـت سـایر الزامات پیش آمدگی، به گونه ای دیگر تعیین شده باشد.
3.4.5.4.4 – هیچگونه لوله كشی و كانال كشی تأسیساتی نباید در جـداره خـارجی پیش آمدگی طبقات و بام تعبیه شود.
4.4.5.4.4- هیچ قسمت از ساختمان نباید به داخل حیاط های كوچك محصـور (پاسـیوها) كـه برای نورگیری و تهویه فضاهای ساختمان تعبیه میشوند، پیش آمدگی داشته باشد.
5.4.5.4.4- پیش آمدگی در معابر نباید در حریم خطوط انتقال نیروی برق قرارگیرد.